Succesvol VMO-congres 2023: De Strijd om het gelijk!

We kijken met plezier en ook enige trots terug op ons VMO-congres van 21 juni 2023. Dat deden ook de deelnemer, waaronder diverse leden van onze vereniging, want het congres werd gewaardeerd met een mooie 8,5.

De strijd om het gelijk bij conflicten tussen overheid en burgers is helaas nog vaak de inzet in plaats van in elkaars belangen verdiepen en zien en bereid zijn om een open dialoog aan te gaan. Vandaar de titel voor het congres. Een actuele titel gezien het afnemend vertrouwen in de overheid in een tijd dat de opgaven groter zijn dan ooit er er werk aan de winkels is gezien de grote dossiers die in het recente verleden veel leed en wantrouwen hebben gevoed. Dat een informelere aanpak waaronder mediation kan bijdragen aan het herstel van vertrouwen kwam tijdens de congresdag diverse keren naar voren.

Hieronder is een foto impressie te vinden van enkele sprekers tijdens het congres. Helemaal onderaan is het programma van de dag en een overzicht van de vaksessies te vinden.

Opening door dagvoorzitter Leonie van der Grinten en hartelijk welkom door de nieuwe voorzitter van de VMO Hans Broekhuizen.

 

Dick Allewijn gaat in op de verschillende onderliggende oorzaken van conflicten met de overheid en stelt dat het er niet omgaat wie de strijd heeft gewonnen maar of de partijen elkaars verschillen (er)kennen.

 

Wouter Hart gaat in op een andere benadering en aanpak van een vraagstuk waar gedoe over is. Soms is het verstandiger niet direct te denken aan en vanuit oplossingen (standpunten) maar eerste de bedoeling (belangen) centraal te stellen.

 

Prinses Laurentien van Oranje die zeer begaan is met de gedupeerden van de toeslagenaffaire bij de belastingdienst ging in op het persoonlijke en de menselijke dimensie van wat er misgaat in de relatie overheid en burger en verbond dit knap met de voorgaande sprekers.

 

Dagvoorzitter Leonie van der Grinten introduceert de indringende voorstelling van het Rotterdams Wijktheater over de ervaringen van de ouders van de toeslagenaffaire bij de belastingdienst waar veel deelnemers na afloop even stil van waren. Het spel werd door de deelnemers na afloop zeer goed beoordeeld met rapportcijfer 9.

Programma VMO-congres 2023: De strijd om het gelijk!

 

Keuzeprogramma VMO-congres 2023: DE strijd om het gelijk!

19 juli 2023