VMO-themabijeenkomst: Burger en Overheid weer samen hand in hand

PE-punten: 3 punten toegekend door MfN

Deze bijeenkomst is een interessant vervolg op de VMO-themabijeenkomst gehouden op 23 juni 2022 (zie: Nieuwsbericht VMO-themabijeenkomst)

Programma en sprekers (vanaf 13.00 uur):
De relatie tussen burger en overheid staat flink onder druk. Toeslagenaffaire en de schadeafhandeling in Groningen zijn landelijke voorbeelden waar de overheden en uitvoeringsorganisaties van de overheid de burger en menselijke maat uit het oog zijn verloren. Ook regionaal en lokaal niveau zijn er dergelijke voorbeelden.
Als het om vertrouwen gaat is de vraag wie de eerste stap moet zetten om te werken aan herstel van vertrouwen. De VMO denkt dat de overheid hier aan zet is. Om te beginnen met gewoon nieuwsgierig zijn naar de burger en goed luisteren. Tevens een verschil van inzicht of burgers met een andere mening niet direct als tegenstander te zien. Een andere zienswijze of bezwaar niet juridisch te benaderen, maar vooral persoonlijk en informeel. Deze bijeenkomst is een aanvulling en verdere verdieping van de VMO-themabijeenkomst gehouden op 23 juni 2022.

1. Hardnekkige conflicten oplossen: van theorie naar praktijk
Wat is een rechtvaardige en stabiele oplossing van een conflict als twee partijen iets op het spel hebben staan wat voor hen essentieel is, ofwel raakt aan hun identiteit? Deze vraag is de insteek geweest voor het proefschrift van Florian Bekkers, strategisch adviseur en voormalig leidinggevende bij diverse overheden. In dit proefschrift verdedigt Florian voor zulke situaties een zogenaamde Transformatieve Dialoog. In zijn presentatie zal hij vertellen hoe die theoretische inzichten in de praktijk kunnen worden toegepast. Florian heeft ervaring vanuit verschillende rollen bij diverse (overheids-)organisaties op uiteenlopende onderwerpen en heeft hij geleerd dat maatschappelijke vraagstukken vaak raken aan de identiteit van mensen. Overheden doen er verstandig aan daar in hun aanpak rekening mee te houden.
Florian Bekkers, promovendus, trainer, adviseur en eigenaar van Vide Advies

2. Belastingdienst: Als conflicten extreem geëscaleerd zijn ….
De Belastingdienst kent honderden conflicten met belastingbetalers die extreem zijn geëscaleerd. Deze “conflictdossiers” hebben een gemiddelde looptijd van meer dan 10 jaar met stapels dossiers, lange juridische procedures en hoge kosten voor de begeleiding en afhandeling. Deze dossiers zijn in beheer van medewerkers. Vaak ver weg van managers, bestuurders en politiek. Extreem lastig gedrag vraagt een alternatieve aanpak. Hoe kan een overheidsorganisatie omgaan met deze “zware” dossiers? Welke interventies zijn mogelijk? Kan dat met mensen van binnen de eigen organisatie worden opgelost of is hulp van buiten gewenst? Wat kunnen professionals van andere (overheids)organisaties leren van deze aanpak?
Valentijn Crijns, onderzoeker bij de Belastingdienst en verbonden aan Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen KU Leuven

3. (On)betrouwbare overheid: over oorzaken en oplossingen
Als adviseur omgevingsrecht met flinke bagage als ambtenaar en bestuurder bij de diverse overheidsorganisaties worden enkele dossiers kort toelicht met het oog op relatie burger-overheid. Wat is de rol van de bestuurder daarbij? De deelnemers krijgen zo inkijk in de conflictkeuken. Om zo als het ware zelf een gevoel te krijgen over de houding van de overheid jegens de burger. De deelnemers van harte worden uitgenodigd hierop te reflecteren.
Han ter Maat, o.a. voormalig hoofd milieu provincie Gelderland, hoofd ruimtelijke ordening gemeente Arnhem, hogeschooldocent Omgevingsrecht HAN, HU en HHS, wethouder gemeente Wageningen (2014-2018) en thans adviseur Omgevingsrecht

Betreft een interactief programma met ruimte voor vragen en discussie

Doel: inspireren vanuit de praktijk en door anderen, leren & ontwikkelen, ontmoeten en netwerken
Doelgroep: werkers bij of voor overheidsorganisaties, juristen, beleidsmakers, mediators, leden, aspirant leden van de VMO en andere belangstellenden

Kosten VMO-themabijeenkomst
VMO-leden en aspirantleden: gratis
Overige deelnemers: €78,65 inclusief BTW (€65,00 excl. BTW).
Niet-leden kunnen bij deelname aangeven of ze wel of geen aspirant lid van VMO willen worden. Voor aspirant leden is daarna deelname aan komende VMO-activiteiten in 2022 kosteloos.

Voor opmerkingen en vragen stuur een bericht naar: secretariaat@vmomediators.nl

Inschrijving start: maandag 10 oktober 2022
Inschrijving sluit: woensdag 9 november 2022 om 12.00 uur