PE-punten voor thema-bijeenkomst: 3 punten toegekend door MfN
Betreft een interactief programma met ruimte voor vragen en discussie.
Doelgroep: Leden, aspirant leden, mediators, werkers bij overheden, juristen en belangstellenden
Doel: Ontmoeten, kennismaken, leren & ontwikkelen en netwerken
Kosten VMO-themabijeenkomst
VMO-leden en aspirantleden: gratis
Overige deelnemers: €78,65 inclusief BTW (€65,00 excl. BTW).
Niet-leden kunnen bij deelname aangeven of ze wel of geen aspirant lid van VMO willen worden. Voor aspirant leden is daarna deelname aan komende VMO-activiteiten in 2023 kosteloos.
Programma
Bij publieke organisaties zijn mediationloketten en/of het beschikken over interne mediators geen vanzelfsprekendheid. Als ze er zijn dan kom je ook heel veel verschillen tegen. Interne mediators moeten vaak hard werken om in beeld te komen en blijven. Er zijn gelukkig ook voorbeelden van overheidsorganisaties waar dit stevig is verankerd. De informele aanpak en mediation zijn onderdeel van een gestandaardiseerde werkwijze. Soms ook samen met andere organisaties. Zo worden conflicten in plaats van de juridische weg van bezwaar en beroep bij voorkeur op een alternatieve manier opgelost. Een professionele interne of gezamenlijke pool van mediators dragen bij aan een conflictvaardiger en lerende organisatie, juridische kwaliteitszorg met een hoger zelfoplossend vermogen.
Er is tijdens en na de presentaties ruime gelegenheid voor het stellen van vragen. Deelnemers kunnen ook hun eigen ervaringen inbrengen en daarover met elkaar in gesprek gaan. Deelnemers worden van harte uitgenodigd kennis op te halen maar ook in te brengen.
De volgende onderwerpen komen in de presentaties o.a. aan de orde:
- Uit hoeveel personen (interne mediators/bemiddelaars) bestaat de mediatorpool?
- Zijn er andere (overheid)organisaties bij betrokken?
- Op welke formele wijze is de mediatorpool in de organisatie geborgd voor continuïteit?
- Wordt er ook (samen)gewerkt met externe mediators?
- Hoe lang functioneert de mediatorpool?
- Wat is de dagelijkse werkwijze?
- Wat zijn succesfactoren voor het functioneren van de pool?
- Wat zijn bedreiging (faalfactoren) voor het functioneren van de pool?
- Wat is een gouden tip die de deelnemers niet mogen missen?
Sprekers
We willen in deze VMO-themabijeenkomst graag goede voorbeelden het podium bieden. De volgende sprekers met interessante presentaties kunnen daarbij inspireren en motiveren:
1.Hans van der Horst en Yvette Schoenaker, mediators en conflictdeskundigen bij UWV en spreken over de professionele mediatorpool van UWV vanuit het Bureau Mediation & Dialoog en de samenwerking met andere overheidsorganisaties. Hoe is deze omvangrijke pool georganiseerd en wat zijn de ervaringen over inzet van mediation en conflictmanagement bij deze landelijke uitvoeringsorganisatie van de overheid.
2. Rita Mulders, mediators bij de landelijk mediatorpool van de Nationale Politie en eveneens deelnemer aan een pool van interne mediators van andere overheidsorganisaties. Zij spreken over de ervaringen en leerpunten van deze pools van interne mediators.
3. Jacobien Kleve, mediator bij de gemeente Steenwijkerland en coördineert de intergemeentelijke mediatorpool die werkt inde gemeenten Meppel, Steenwijkerland, Diever, Staphorst en Zwartewaterland in Overijssel en Drenthe. Hoe werkt een dergelijke intergemeentelijke pool en wat kunnen andere overheidsorganisaties daarvan leren.
Voor opmerkingen en vragen over het programma stuur een bericht naar: secretariaat@vmomediators.nl
Start Inschrijving: medio mei 2023
Einde inschrijving: woensdag 14 juni 2023 tot 12.00 uur